Przejdź do treści

Analiza obrazów żywności

Data dodania

Trywializując, człowiek jest tym co zje i wypije. Sposób odżywiania ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie, sprawność fizyczną, zdrowie i jakość życia. Ten fakt jest oczywistą motywacją do podjęcia prac nad analizą jakości żywności. W przypadku naszych prac taką analizę prowadzimy metodami wizji komputerowej i analizy obrazów cyfrowych.

Image

Wykazaliśmy przydatność obrazowania rezonansu magnetycznego w ocenie jakości żywności. Kiedy w przyszłości koszt takiego obrazowania się obniży my już mamy opracowane metody do oceny jakości i odmian sera. Analizując teksturę obrazu wewnątrz sera oceniamy rozkład wewnętrznych dziur. Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi rodzaj i rozmieszczenie dziur w serze robi różnicę. Podobna analiza cech barwowych i tekstury wędlin pozwala na ocenę ich rozdrobnienia, składu, w tym zawartości tłuszczu i w efekcie obliczenia miar jakościowych. Przecież chcemy jeść smacznie ale nie tłusto. Wyniki naszych prac pokazują również, że na podstawie obrazów tomograficznych możemy rozpoznawać odmiany i charakteryzować jakościowo warzywa i owoce, w tym ziemniaki, marchew, jabłka i prawdopodobnie wiele innych.

Mamy również ciekawe informacje dla osób powyżej 18. i 21. roku życia, dla tych którzy mogą i potrafią docenić smak piwa. Na podstawie zdjęć możemy rozpoznawać odmiany jęczmienia browarnego. Pokazaliśmy również, że analiza kształtu, tekstury oraz barwy powierzchni ziaren jęczmienia pozwala na jego ocenę jakościową, rozpoznawanie typowych uszkodzeń, infekcji, oraz ich sortowanie.  

W analizie obrazów stosujemy nie tylko dostępne rozwiązania, takie jak głębokie sieci neuronowe. W badaniach dotyczących kształtu, barwy i tekstury żywności wykorzystujemy przede wszystkim własne opracowania, algorytmy i oprogramowanie. Część z naszych programów udostępniamy innym. Przykładem jest otwarty projekt qmazda, który obejmuje narzędzia do segmentacji obrazów, ekstrakcji danych i klasyfikacji. Wykorzystując nasze programy można analizować odmiany roślin, oceniać jakość żywności i budować rozwiązania wspomagające producentów, przetwórców i konsumentów. Wszystkich zainteresowanych zachęcamy do kontaktu i współpracy.

Achievements
Seed - prototype
Seed - algorithms

 

0
Contact persons

 

  • Prof. Piotr M. Szczypiński, e-mail: piotr.szczypinski@p.lodz.pl
    Institute of Electronics, Lodz University of Technology
    tel.: +48 42631 2642

 

0
Relevant publications

 

0