Przejdź do treści

[2001-2002] Kontrola jakości sera

Data dodania
Kategorie

Analiza tekstury obrazów rezonansu magnetycznego dla celów kontroli jakości sera

Image

Projekt POLONIUM 3541/R02 (2001-2002)

Opracowano nowe metody analizy obrazów do nieinwazyjnego badania jakości produktów spożywczych. Badano, czy parametry wyznaczone na podstawie tekstury obrazu rezonansu magnetycznego serów mogą służyć do monitorowania procesu dojrzewania sera. Głównym  celem projektu było opracowanie algorytmów analizy tekstury obrazów MR serów miękkich. Testowano różne metody przetwarzania obrazów oraz zobrazowania MR.

Opracowana metoda analizy tekstury obrazów umożliwia klasyfikację różnych faz dojrzewania serów. Algorytm obejmuje:

  • detekcję obszarów zainteresowania (ROI),
  • wyznaczenie dla każdego ROI zestawu cech opisujących teksturę sera,
  • selekcję parametrów najlepiej różnicujących analizowane tekstury,
  • klasyfikację obrazów serów z serii produkcyjnych.
ser

Otrzymane wyniki badań wskazują na przydatność parametrów tekstury do oceny procesu dojrzewania serów. Stwierdzono również, że zobrazowanie PDW (ang. proton density weighted) zapewnia prawidłową klasyfikację. Wyniki tych badań mają istotne znaczenie dla podniesienia jakości produkowanych serów.

G. Collewet, M. Strzelecki, F. Mariette, Influence of MRI acquisition protocols and image intensity normalization methods on texture classification, Magnetic Resonance Imaging, 22, 2004, pp. 81-91